• Suomeksi
  • Suomeksi
  • Suomeksi
 

Historia

Fanjunkars på Aleksis Kivis tid

Aleksis Kivi bodde på soldattorpet Fanjunkars hos Charlotta Lönnqvist under åren 1864-1871, där fick han ett hem med arbetsro.Tidigare bekantade Kivi sig med Sjundeå hos sin bror på Purnus 1857-58.

På Fanjunkars tillbringade Aleksis Kivi sin produktivaste tid som vuxen författare, de kändaste verken skrevs här såsom Sju Bröder i tre olika repriser.

Byggnaden försvann under Porkala Parentesen och resurserna för en återuppbyggnad orkade man inte mobilisera tidigare då återflyttningen var såpass tung för Sjundeåborna. Parentesen har satt sina spår på kulturlivet i Sjundeå stationsby.

Den ryska arrendetiden av Porkalaområdet 1944-56 har på många sätt påverkat Sjundeå. En tredjedel av kommunen förlorades och hela kommuncentrum utrymdes. I sammanhanget utplånades också spåren av författaren Aleksis Kivis boställe på Fanjunkars i och med att huset försvann.

Andra kommuner såsom Nurmijärvi och Tusby var viktiga för Aleksis Kivi och där har man redan länge lyft fram hans historia. I Sjundeå räckte resurserna inte till för detta arbete efter parentesen. Nu vill vi bidra till detta nationella kulturarbete och hoppas att vi genom återuppbyggnaden av Fanjunkars kommer att få ett trevligt samarbete med alla i Finland som arbetar med minnet av Aleksis Kivi.

Siirry sivun alkuun
 
 
 
 

© Stiftelsen Pro-Fanjunkars
Fanjunkarsvägen 1 • 02580 SJUNDEÅ • Telefon: 0440 222 646

Slap Media CMS & Mirador Studios